Maison Les Fraysses

Maison Les Fraysses

Een nieuwe lente

2012Posté par Geerts - Baeten 2012-03-27 22:26:11

26 maart 2012

Een nieuwe lente en een nieuw geluid. Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht, In een oud stadje, langs de watergracht. Uit: “Mei” door H. Gorter

En inderdaad, de mezen die de vorige maanden nog 4 vetbollen in 2 dagen tijd leegvraten zijn nog amper te zien, zij laten de mezenbollen nu over aan de specht en de zon. Het roodborstje dat ons ’s morgens trappelend opwachtte, zich verlekkerend op z’n portie havermout, is spoorloos. Een ekster komt de bananenchips die ik uit m’n muesli haal inpikken. Geen huppelende mussen meer op het terras, geen bekvechtende merels. Maar, ... “gefluit” te over. De bossen lijken te barsten van getchirp, getokkel en gekweel.

Iedereen is, zoals de vogels, blij dat het eindelijk lente is. Zo’n lange, koude winter komt zeker in de annalen, dat hebben we al héél lang niet meer gehad, is zeker al 20 jaar geleden. Veel planten en struiken zijn bevroren en zullen we nooit zien. Er zijn er echter nog zoveel andere: de forsythsia bloeit vollop, evenals vinca, maarts viooltje, blauw druifje, ixia. Tulpen beginnen kleur te bekennen en zelfs de eerste knopjes van de seringen komen al open. De paasbloemen en hyacinten zijn dan weer bijna uitgebloeid. En er zijn nog veel andere bloemen waarvan we de naam niet kennen. Ook de bomen krijgen terug een groene schijn, behalve de eiken, waarvan er sommige nog halstarrig hun verdroogde bladeren van vorig jaar blijven vasthouden.

De vijver was ook een waar kerkhof. Tientallen vissen, waaronder alle Koï, en nog eens bijna zoveel kikkers lieten het leven. Spijtig, maar de 20 overlevers hebben nu tenminste veel meer water.

En de mensen, die vallen aan op hun tuinen, want er is nu veel werk dat op kortere tijd gedaan moet worden! Maar iedereen is vrolijk, want het is lente. Om dat te vieren was het gisteren kindercarnaval. Een boel uitgelaten verklede kinderen (opvallende aanwezigheid van een groot aantal prinsessen) worden op een met bloemen versierde wagen geladen en met de traktor door het dorp gereden. Daarna is het smullen van door mama’s gemaakte taart.

Jaja, ’t is lente.

  • Commentaires(0)//blog.maisonlesfraysses.eu/#post2