Maison Les Fraysses

Maison Les Fraysses

FEEST !

2013Posté par Geerts - Baeten 2013-07-11 12:43:00

Het begon allemaal met de deelname aan 'Juin Jardins Cahors'. Vermits we sinds januari 2013 deel zijn van Grand-Cahors, mogen we behalve meer belasting betalen, ook overal aan deelnemen. En zo besloot ons gemeentebestuur mee te doen met de tuinfeesten. Artiesten brengen deze maand in de ‘jardins secrets’ een kunstwerk in eigen stijl aan. Valroufié heeft nu wel geen verborgen tuintjes, maar er werden toch kunstenaars aangesproken die her en der in het dorp hun gang mochten gaan. Dit zijn enkele van de resultaten.

Je vindt het mooi of niet, feit is dat er toch een beetje beweging in het dorp bracht.

Maar het grootste evenement was natuurlijk het jaarlijkse dorpsfeest. Drie dagen. De start hebben we gemist, maar we gingen wel ons licht opsteken bij het ‘concours de pétanque’. En waarom wil iedereen altijd een mooi, gladde, afgebakende piste? Het kan ook gewoon op straat, tussen de auto’s en zelfs in licht hellende bochten…

Geen idee wie de winnaar was, want het reglement was ons niet helemaal duidelijk en bovendien was het veel te warm om op dat asfalt te blijven staan wachten. Én … we moesten ons gaan opmaken voor de ‘repas champêtre’ en vooral voor de ‘super soirée dansante’. Onze land- én dorpsgenoten, Francine en Willy, konden spijtig genoeg niet mee, maar al onze gasten en kinderen waren present, zodat we met z’n tienen toch een mooie Belgische vertegenwoordiging hadden. Zoals we van bij onze initiatie al wisten wordt elk onderdeel van de repas opgeluisterd door het orkest dat een mooi repertoire van het Franse chanson bracht. De Spaanse melodieën werden gebracht door …. Sergio! Echt, die man leek geweldig op Sergio (Garcia Ribas voor de ITG’ers) en had dezelfde stem. Ergens verre familie misschien? Na de koffie werd de dansvloer in gebruik genomen, ook door de Belgen! Het werd een heel plezante avond, met nog een veel plezanter einde.

Nog helemaal in feeststemming trokken we rond 0:30u richting auto’s. Die stonden aan ’t begin van het dorp ergens in een wei, dus moesten we nog een eindje stappen en op een gegeven moment rechts van de baan een zandweg in. Alleen was Wim een beetje te vroeg met afslagen en duwde aldus Griet in de kant. En Griet schoof lager, en lager, en nog lager. En iedereen zag dat wel, maar niemand deed iets! Wij stonden te gieren, terwijl het arme slachtoffer geneteld uit de graskant moest kruipen. Je kan je voorstellen dat dit hen de rest van hun vakantie bleef achtervolgen.

De zondag hebben we van alle activiteiten alleen de vide grenier bezocht. Een stuk of 6-7 tafeltjes en dat was het dan. We kwamen zo wel in een mooi, iets hoger gelegen deel van Valroufié dat we nog niet kenden.

Bovendien was er rond het kunstwerk in de kerk een tentoonstelling van de werken van een groep dames van een handwerk atelier. En vanop het oksaal was dat een mooi uitzicht.

Minder leuk deze week was het onweer. Woensdagavond, op de terugweg van boodschappen doen, zag ik de lucht zeer eigenaardig verkleuren boven Cahors. Eens boven heb ik dan vlug de auto leeg gemaakt en deuren gesloten. Net op tijd. Toen ik net in de keuken was begon de hagel te kletteren. Dit ging gepaard met zo’n hevige wind dat het onmogelijk was nog luiken te sluiten. Onze gasten zaten in hun kamer bang af te wachten. Na een kwartiertje was het over, en konden we puin gaan ruimen. Stoelen lagen alle kanten op, takken van de bomen, eentje zelfs afgeknakt, en spijtig genoeg putjes in Eddy’s wagen door de 6cm dikke hagelbollen. Hopelijk kan de verzekering dat regelen.

Het feest in Saint Henry met de mosseltjes op de BBQ moesten we spijtig genoeg missen omdat er Franse gasten toekwamen. Maar ondertussen is het juli, heeft de zomer écht zijn intrede gedaan en zijn we terug aan ’t feesten, met Lot of Saveurs. Op verschillende plaatsen zijn er dan regelmatig marktjes waar produits de terroir verkocht worden en waar je schotels koopt die je dan aan lange tafels samen opsmult. Dit jaar staat de ‘canard’ in het middelpunt. Vrijdag gingen we ons licht opsteken in Cahors. En wie kwamen we daar tegen? Agnes en Francis van Chambres d’Hôtes Téranga. We hebben er samen met een koppel waar we naast kwamen te zitten een gezellige avond van gemaakt. En donderdag gaan we dat met de familie herhalen in Laroque des-arcs. Zal leuk worden!

  • Commentaires(0)