Maison Les Fraysses

Maison Les Fraysses

Exceptionnel

2013Posté par Geerts - Baeten 2013-01-17 18:23:02

Toen we in 2011 aan de mensen vroegen of het hier sneeuwde was het antwoord steevast: “bin, oui, mais pas beaucoup …” en tegen de middag was ie dan wel weer weg. In februari 2012 mochten wij zelf vaststellen dat het ‘uitzonderlijk’ wel eens anders kan: 1 dag sneeuw die ons 3 dagen gijzelde en 10 dagen bleef liggen.

Maar dat was echt ‘exceptionel’; én dat komt volgens de Lotois maar eens in de 30 jaar voor…

Vol spanning wachtten we dan ook af wat het nu zou geven. Op terugweg van Toulouse dinsdagavond 15 januari 2013 (de dagen daarvoor waren we weeral gegijzeld, ditmaal door een kapotte batterij (ja en die was nog geen jaar oud)) stonden er op de panelen boven de snelweg overal waarschuwingen i.v.m. sneeuwval. In de Pyreneeën, maar niet in de Lot. Groot was dus onze verbazing (mijn hartje jubelde, dat van Paul iets minder smiley) toen we woensdagochtend uit het raam keken (van onze eigen en-suite kamer op de mezzanine!).

De ganse dag heeft het gesneeuwd, tot er een tapijt van zeker 20 cm lag.

’s Avonds is het dan gestopt, net op tijd om Paul nog de kans te geven de takken met het web van de dennenprocessierupsen af te knippen (met dank aan Luc voor de identificatie).Deze hingen door hun zware lading nu zo laag dat hij er met een ladder aan kon.

Tijdens de nacht is het helemaal opengetrokken en beginnen vriezen. De volgende beelden laten zien in wat voor prentbriefkaartlandschap wij nu leven!

Spijtig genoeg is de zon zo warm dat de sneeuw snel smelt. Tussen de bomen vinden ware lawines plaats. De dikke pakken sneeuw die door de nachtelijke koude nog goed bij elkaar werden gehouden beginnen onder de middagzon los te komen, geholpen door het gefladder van de vogels. Maar het blijft een schitterend zicht vanuit de zetel voor het grote raam van de salon. Soezend en genietend in het zonnetje, wat wil een mens nog meer…

Ik zie jullie al denken: hebben die dan niets te doen? Wel, neen, want er komt niemand door die sneeuw naar boven! De plombier, de electriciens, de plaquistte en de menuisier zitten ofwel zelf in hun zetel, ofwel zitten ze ergens vast, op weg naar een dringende herstelling. Wij wachten dus met een zuiderse kalmte af welke verrassingen dit jaar nog meer zal brengen.

  • Commentaires(0)